Отбелязваме Световния ден на сърцето

Отбелязваме Световния ден на сърцето

Дружеството на кардиолозите в България стартира национална информационна кампания „Използвай сърцето си“

Днес, 29 септември, отбелязваме Световния ден на сърцето, а дружеството на кардиолозите в България стартира национална информационна кампания „Използвай сърцето си“. Кампанията обхваща целия свят, свързва доброволци, организации, семейства, общности и управляващи, и има за цел подобряване здравето на всички членове на обществото. Основните акценти и тази година са върху здравето на сърцето и начините за превенция на сърдечно-съдовите заболявания. Въпреки глобалната пандемия, специалистите напомнят, че сърдечно-съдовите заболявания остават причина номер 1 за предотвратима смърт в света.

„Данните показват, че през 2019 година в отделението по „Кардиология“ сме лекували 242 пациенти с остър коронарен синдром, през 2020 година те са били 174, а до септември тази година са 116 пациента. Сърдечно-съдовите проблеми не намаляват, нито изчезват по време на пандемия, но страхът у хората да потърсят консултация със специалист е силно притеснителен за нас кардиолозите. Особено когато говорим за пациенти с хронични проблеми.“, сподели д-р Любомир Досев, инвазивен кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана.

 

Той поздрави всички колеги за празника и благодари на пациентите, че поверяват сърцето си в ръцете на лекарите от отделението. „За нас това е огромна отговорност и хората трябва да знаем, че даваме всичко от себе си, за да оправдаем доверието на пациентите“, допълни още д-р Досев.

За първи път у нас, по повод Световния ден на сърцето и в подкрепа на борбата със сърдечно-съдовите заболявания, ще се осветят значими национални обекти в червено. Точно в 20:00 часа ще бъдат осветени Националния дворец на културата (НДК)  в гр. София, Параклис мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в гр. Плевен, Фонтана пред Община в Пловдив, Крепостта „Царевец“ в гр. Велико Търново, както и Щаба на флота в гр. Варна.

 

За МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана:

Многопрофилната болница е разположена на 5 000 кв.м. площ, разполага с 5 високотехнологични отделения, разпределени в стационарен и консултативно - диагностичен блок, база от 147 легла и 248 души висококвалифициран персонал. Изключително комуникативната локация, инвестициите в съвременна апаратура и екип на световно ниво, правят МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана най-модерната високотехнологична болница в Северозападна България. Лечебното заведение разполага с единственото отделение по „Кардиология“ с III-то ниво на компетентност в изпълнение на медицинския стандарт по „Кардиология” и ангиографска зала, което е предпоставка пациенти от цялата област, със спешни кардиологични състояния, да получат качествено и навременно лечение. МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ разполага с модерно и високотехнологично оборудване, което гарантира високо качество на предлаганите медицински услуги. Болницата е единствената в цяла България и Югоизточна Европа, която разполага с EchoLaser. Специалистите на МБАЛ „Сити клиник - Свети Георги“ Монтана са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

На 23 март 2020 г. МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ Монтана излезе със становище, че въпреки липсата на инфекциозно отделение и регистрирани случаи на Covid пациенти в болницата, лечебното заведение и всички медицински лица в него, заявяват своята готовност да застанат на първа линия в битката с Covid-19. В най-кризисните моменти от епидемията, болницата бе единствената в целия регион, която при изискване от 20%, отделя  40% от капацитета си, за да успее не само да приема Covid случаи, но и да осигурява адекватно лечение, с риск сведен до минимум за останалите пациенти и персонала.